110610 Nu står den där på Strandpromenaden.


Foto på oss i ”arbetslaget” minuterna innan avtäckning av skulpturen.
Från Vänster:
Kerstin Åberg, Hanna Lauberg, Jari Enqvist, Eva Nobling, Åke Nobling, Sofia
Nilsson, Helena Andreeff, Staffan Laurin och Albin.
Saknas på bild:
Susanne Holmberg och Maria Cotelessa.


Nu står den där på Strandpromenaden, den Självbrännande Skulpturen.
Många veckors förberedelse och arbete på plats är till ända. Byggmaterial bortforslat, fiberväven i sin järnställning i väl förvar till nästkommande skulpturbygge.
Nu återstår putsning av sockel, lagning av de sprickor som uppstod, tack och lov inga av större allvarlig art, detta åtgärdar vi kommande vecka.
Studenternas glada firande i onsdagsnatt, då stege restes mot skulpturens plana sida, för att ta sig upp till byggställningens översta plan och där dansa krigsdans runt skulpturen fick ett bättre slut än vi befarat.
Tack Alla Deltagare, Nyteks medlemmar, Michels upplägg av blogg, bilder Nyteks nya hemsida! Tack Alla berörda Förvaltningar, instanser och hjälpsamma personer på vägens gång!

Hälsning från en i projektledningen tillika deltagare.
Eva

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Film, Selfburning sculpture på Youtube

Klicka här eller sök på Selfburning sculpture

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

110605 Eldröd solnedgång under eldningens slutskede

Det blev ett perfekt Grande finale.
Strandpromenaden fylld av förväntansfulla åskådare och påhejare..Tack Alla!
Eldröd solnedgång under eldningens slutskede.
Vi nådde topp-temperatur vid skymningens inträde, avteckningen blev till ett grandiost eld-skådespel.

Bättre än så här fanns inte att önska!

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

110605 GRANDE FINALE!

Den Självbrännande Skulpturen är nu byggd, påklädd med järnstomme och keramiskt fiber. Eldning pågår sedan Fredagsnatt, allt går enligt planerna.
Ikväll den 5/6 kring kl.22-23 blir det Grande Finale, vi låter fibern falla och skulpturen framstå i sitt då glödande tillstånd!

Välkommen till Strandpromenaden i Visby, strax bortom Kruttornet.
Hälsningar från Nyteks.

Publicerat i Uncategorized | 5 kommentarer

110604 Nu har eldningen påbörjats

Vi jobbar dygnet runt, allt går bra…men inte en sekund över för text..har påbörjat gång på gång…!   Nu har eldningen påbörjats och vi arbetar i strikta pass två om två…

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

110602 Skulpturen torkas med gasolbrännare

Idag har vi så sakteliga börjat torka skulpturen med gasol brännare. Klockan 11.00 den första och just i detta nu (13.00)den andra av totalt 4.
Skulpturen börjar brännas med ved nu på fredag ca 12.00 och med beräknad ”Grand Finale” söndag kväll ca 22.00-23.00

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

110531

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Dag 3 och framåt

Mycket älta, klappa, kavla, skära och göra hästskoformer. Börjat bygga skulpturen……iaf två varv av fyrtio. I morgon ska det bli fler.

Dag 10 har vi kommit en bra bit på väg. Inledningsfasen med skulpturens fundament som även utgör eldkammare och där ovanpå är själva skulpturen sin egen ugn, läggandet av de tre s.k krympningslagren som skulpturen skall glida på i sin krympningsprocess. För att inte tala om de första två lagda varven med de U-formade bygg-elementen…allt detta i en långsam tankekrävande process, i samråd med mångas viljor, kunnande och erfarenhet.

Dag för dag har processen kring vart arbetsmoment fallit på plats, utvecklats, uppdaterats , fått ett flyt. Knådning , ältning, förberedelsen av leran på väg till kavelbordet kräver både planering, uppfinnelseförmåga, kraft och tålamod..därefter skärs de exakta U-formade byggelementen till. Vädrets makter ska tyglas och anpassas så monteringen av U-et sker i rätt konsistens.

Den Gotländska våren är stormig, solig, ett och annat skyfall och otroligt vacker, mitt i detta naturfenomen, vid havets rand och strandens kant, inuti byggställningens tropiska kokong, bygger vi vår ”Självbrännande skulptur” alla timmar vi bara orkar.

Gruppen har förändrats under arbetets gång, ett avhopp p.g.a sjukt barn, ett inhopp för att kraft behövdes, någon anländer från fastlandet och någon reser motsatt väg, vi flexar varandra omlott för att täcka in dagens arbetsbara timmar och passa var och ens situation och var natt någon sovandes i den stationerade husbilen. Vi är helt fokuserade i vårt görande och vet inte mycket för stunden om världen därikring. Med hopp om snart en rapport från oss på Visby strandpromenad.

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Bilder dag 2 och 3

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

DAG 2 TISDAG d. 17/5 2011.

 

Byggställningen klädd med byggpresenning står stadigt i den sv vinden som ligger på från havet.
Vi fortsätter att frakta in material från Barlingbo till Strandpromenaden. Toavagnen som Kultur o fritid så vänligt sponsrat oss med, hämtas och sätts på plats. Arbetstältet får ytterväggar på plats, så länge vinden inte tar dom med sig. Vår byggplats börjar ta form. Arbetet med fundamentet tillika brännkammare har påbörjats, var eldfast sten läggs på plats,fundament och ugnskammare växer fram under noggranna funderingar och viss omstrukturering.

Med klar byggställning, uppsatt arbetstält och fundamentet till skulpturen påbörjad kändes det inspirerande att börja dagen med att lasta in nya eldfasta tegelstenar i bilarna. Väl framme vid Strandpromenaden samlar Eva ihop oss för lite info och det kliar i fingrarna att få fortsätta att bygga. Dagen har gått åt till att lägga pussel med teglet så allt ska passa med ritningen. Leran till morgondagens arbete delades upp för torkning och med arbetstrött kropp vandrade vi längs havet till bilen för välbehövlig kvällsvila. Jag sneglade över axeln och kunde konstatera att vår lilla arbetsplats såg riktigt mysig ut med ”bajamajan” på plats och husbil på tomten.

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar