1a Delrapport av projektet

1a Delrapport av projektet:

Keramiker och skulptörer i samverkan för att utveckla metoder för formgivning, byggande och bränning av stora keramiska skulpturala verk.

 

I början av juni –09 intensifierades förberedelserna inför Metod-seminariet som skulle hållas i Augusti –09.

Arbetstillstånd, visum, resa etc. för den indiska krukmakaren/skulptören Palanichamy. Hitta tolk här på Gotland som kunde tolka från Palanichamy,s språk Tamil till svenska.

Import av risagnar från Indien. Risagnar som var ett måste för att kunna bygga de stora keramikskulpturerna med sydindisk teknik.

Mycket av kontakterna skedde mailledes med Deborah Smith och Ray Meeker på Golden Bridge Pottery i Pondicherry i Sydindien.

Allt detta var ett mycket omfattande arbete för att få allt ”på plats” inför Ayanaar-seminariet.

Deltagargruppen skulle även organiseras på ett bra sätt, för att få ihop en mångkunnig grupp av både keramiker och skulptörer som kunde arbeta bra tillsammans.

De mobila ugnsunderrederna skulle konstrueras för att kunna fungera bra ihop med ugnskonstruktionen och bränningen som ska gå av stapeln våren 2010.

Den 1/8 åkte Åke till Arlanda för att möta och hämta Palanichamy.

 

Första veckan i augusti ägnades åt att tillsammans med Palanichamy pröva fram den bästa lersammansaättningen.

Till en början används ochammotterad Fyle-lera med rätt mycket risagnar.

Palanichamy byggde en mindre Ayanaar-skulptur (höjd 1 m.) och en mindre häst (höjd 1,25 m.) med denna blandning. Han tyckte att blandningens ”bärighet” inte var helt bra.

Därför ändrades lersammansättningen till chammotterad Fyle-lera med lite mindre risagnar. Denna blandning tyckte Palanichamy var mycket bra.

Sista dagarna under denna vecka påbörjade Palanichamy byggandet av 2 st. Virapattirai (Tempelväktare) som senare skulle visa sig bli 2,4 m. höga.

 

Denna första vecka i augusti färdigställdes även det sista på de 3 mobila ugnsunderrederna som de 3 stora skulpturerna skulle byggas på under Metod-seminariet.

3 st. stålbottnar 2,4 m. långa och 1.35 m breda hade tidigare tillverkats av Pajse maskin.

Ovanpå dessa lades ett 114 m.m. tjockt lager med isolerande högeldfast tegelsten och ovanpå detta ett 25 m.m tjockt lager hård högeldfast tegelsten.

Ugnsunderrederna konstruerades så att dom går att förflytta med en skulptur vägandes 1,5 ton ovanpå.

Dom kan flyttas med lastmaskin eller pallvagn med extra långa gafflar.

En pallvagn med 2,5 m. långa gafflar införskaffades för detta ändamål.

 

Metodseminariet pågick mellan 10/8 t.o.m 22/8. Arbete måndag t.om. lördag, vilodag på söndag.

Plats för seminariet var Lokatta Keramik i Barlingbo. Plats för de 3 föreläsnin-

gskvällarna var Isum,s Gård i Attlingbo.

15 deltagare varav 10 från Gotland och 5 från övriga Sverige.

 

I 3 grupper byggde vi 2 st. ”moderna” egenformiga skulpturer, dryga 2 m. höga och en traditionell sydindisk häst 2,7 m. hög.

Delvis växlade grupperna mellan de olika skulpturerna, men huvudsakligen blev det så att en grupp arbetade mest på en av skulpturerna.

 

Risagnsleran blandades till en början på indiskt vis med fötterna. Därefter i en eldriven 200- liters degblandare.

 

Parallellt som Palanichamy fungerade som lärare/instruktör kunde han även arbeta självständigt med de 2 stora väktarfigurerna.

 

När pauser i arbetet uppstod, p.g.a att leran behövde torka till för att orka bära den ökande vikten, presenterade var och en av deltagarna egna arbeten och erfarenheter för gruppen.

 

Efter 5 dagar, när byggena hade börjat komma en bit på väg öppnades även möjligheten för individuella arbeten. Då var och en enskilt eller i mindre grupper kunde arbeta helt förutsättningslöst med egna arbeten för att träna sig på den sydindiska byggtekniken.

Sista dagen den 22/8 blev alla 3 stora skulpturbyggena färdiga.

 

Parallellt med seminariet skrevs en dagbok som numera finns på hemsidan, www.nyteks.se (.org).

 

Tre föreläsningskvällar hölls, torsdag 13/8, Åke och Eva berättar och visar bilder från Ayanaarkrukmakarna i Tamil Nadu. Tisdag 18/8, Helena och Staffan berättar och visar bilder från sitt projekt i keramikbyn i Laos samt att Åke och Helena berättar om workshopen med Nina Hole i Lidköping augusti –08, då de byggde en ”självbrännande skulptur”. Torsdag 20/8, Cajsa Thartsay, deltagare, berättar och visar film om keramikern/skulptören Hertha Hillfons konstnärsskap.

Föreläsningarna annonserades i lokaltidningarna och lockade ca. 40 – 50 deltagare/kväll.

 

Om seminariet skrev G.T. en artikel, G.A 2 artiklar, ett inslag på TV,s Östnytt samt inslag i Radio Gotland.

I samband med annonseringen till föreläsningskvällarna välkomnades även allmänheten att under 2:a seminarieveckan komma på besök och studera det pågående arbetet. En del spontanbesökare dök även upp under den första veckan.

Totalt bedöms besökarantalet under de 2 veckorna vara ca. 700 – 800 personer. Ett antal besökare återkom ett flertal gånger under veckorna.

 

Föreningen tog ett privat lån för att påbörja filmdokumentationen av projektet. Detta möjliggjorde att kunna engagera filmaren Tony McVeigh, som filmade väldigt mycket under de 2 veckorna. Redigering av råfilmen kommer att ske senare i vinter.

Föreningen arbetar på att söka finansiering till den fortsatta filmdokumentationen av projektet samt till slutredigering av materialet.

Önskvärt vore även en fristående film från bygget med den kommande Självbrännande skulpturen. En film som av Nyteks och även andra kan användas som ett instruktivt undervisningsmaterial.

 

Metod-seminariet blev en mycket lyckad tillställning.

Allt fungerade mycket bra.

Palanichamy satsade hårt. Förutom de 3 stora skulpturerna som byggdes av deltagarna med P,s assistans, byggde P på egen hand: 1 mindre Ayanaar, 1 mindre häst, 1 mindre Shiva-skulptur samt 2 stora tempelväktare.

Han sa att när han lämnade Sverige så ville han lämna sitt ”frimärke” kvar.

 

Dessa skulpturer blev som en extrabonus för föreningen.

Tanken har växt att efter att skulpturerna är brända kunna ordna en utställning på en ”nationell scen”.

 

Nästan alla seminariedeltagare ansökte efter seminariet om medlemskap i föreningen och blev även beviljade detta.

I slutet av September –09 hade medlemsantalet ökat från 6 till 16 personer.

Alla har upptäckt de unika möjligheter som den sydindiska tekniken ger och är väldigt ivriga att fortsätta likt utveckla det gemensamma arbetet.

Den första återträffen/arbetshelgen bestämdes till 10- 11 oktober.

Därefter ett antal träffar med fortsatt både praktiskt och planerande arbete.

Vi har också att ta hand om/ta till vara på de intresserade som inte kunde beredas plats på seminariet, p.g.a att seminariegruppen då hade blivit för stor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.