110605 GRANDE FINALE!

Den Självbrännande Skulpturen är nu byggd, påklädd med järnstomme och keramiskt fiber. Eldning pågår sedan Fredagsnatt, allt går enligt planerna.
Ikväll den 5/6 kring kl.22-23 blir det Grande Finale, vi låter fibern falla och skulpturen framstå i sitt då glödande tillstånd!

Välkommen till Strandpromenaden i Visby, strax bortom Kruttornet.
Hälsningar från Nyteks.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 svar på 110605 GRANDE FINALE!

 1. Ulla Ahlby skriver:

  Vilken magisk kväll det blev, helt fantastisk vid avklädningen av skulpturen.
  Ni är så duktiga, är mycket imponerad.Ta ledigt en vecka och vila ut.
  Hälsningar Ulla

  • Eva Nobling skriver:

   Tack Ulla för support och intresse…fantastiskt med alla besökare denna kväll.
   När fundamentet är klart och allt snyggt och OK så blir det vila.
   Hälsning från oss Alla.
   Eva

 2. Eva Nobling skriver:

  Hej Michel!
  Vi fotade så mycket vi bara kunde mellan vedpinnar, temperaturkontroll och att torka svetten ur pannan..men väldigt många besökare fotade och ngn. filmade flera har lovat oss att få ta del av materialet. Tack för den fina nya hemsida du skapat åt oss under Skulpturens framväxt.
  Hälsningar från mig och alla.
  Eva

 3. Eva Nobling skriver:

  Hej!
  Den Självbrännande skulpturen är del 3 och den avslutande delen i ett helt fantastiskt projekt vi i Nyteks fått möjlighet att arbeta med tack vare EU finansierade medel från Regionala utvecklingsenheten Gotland och Länsstyrelsen Gotland. Tack!
  Projektets del 1 startade med Seminarium Ayanaar augusti 2009, då 15 keramiker/skulptörer några från fastlandet och de flesta från Gotland, där vi under några veckor arbetade tillsammans med Ayanaarskulptören Palanichamy från Tamil Nadu i Sydindien. I ett begränsat område i Tamil Nadus inre regioner finns en mångtusenårig teknik att bygga/skulptera monolitiska (i ett enda stycke) skulpturer, ofta 3-5 m höga. Vilket har ansetts näst intill omöjligt i Västvärlden och därav valt att bygga riktigt stora skulpturer i sektioner. I Tamil Nadu har man överhuvudtaget inte ifrågasatt sin byggteknik utan jobbat på i generation efter generation med att bygga skulpturer till byarnas skyddsgud Ayanaar. Ofta byggs det stora vackra hästar så att byarnas skyddsgud Ayanaar kan rida till sitt uppdrag i Templet. Så Ayanaartekniken är en rent skulptural teknik som vi 15 deltagare gavs möjlighet att tillföra oss under dessa veckor. I indien bränner man sina skulpturer i vedeldade ugnar till ett lågbränt gods, lergodstemperatur.
  Projektets del 2 bestod av att utveckla och bygga en ugn för att kunna bränna dessa monolitiska skulpturer till stengodstemperatur, vilket är ett måste för vårt vinterklimat. Vi utvecklade och byggde en gasolugn för detta ändamål, en gasolugn där vi kan styra och reglera temperaturen vilket är viktigt vid bränning av så stora skulpturer till så höga temperaturer.
  Del 3 den Självbrännande skulpturen är en helt annan teknik än den vi arbetat med hitintills i vårt projekt. En byggteknik framtagen av danska keramikern/skulptören Nina Hole, som har byggt ett antal skulpturer i bl.a Mexico, USA, Danmark och Sverige. En teknik som är dyrbar och arbetskrävande men vansinnigt spännande och väldigt publik. Så vad passade bättre än att avsluta vårt långa projekt med en Självbrännande skulptur med offentlig placering i Visby. Skulpturen är formgiven av medlemmar i Nyteks. Vi som byggt är förutom Nyteks ett antal inbjudna seminarie deltagare från norr till söder i vårt land. Vi har i 3 veckor arbetat för ”öppen ridå” för att dela med oss till alla och envar. Utifrån de tidigare tillkomna Självbrännande skulpturer, kunde vi här kliva in i en något beprövad process och ägna oss åt vidareutveckling och finjustering, vilket vi verkligen har gjort. Vi frångick också de kvadratiska/rektangulära former som tidigare använts, en passande form för byggtekniken, vi provade en ngt mer skulptural form med byggstensteknik. Självbrännande skulptur skulpteras inte fram utan byggsten för byggsten fogas samman till den slutliga skulpturen. Byggstenarna tillverkade vi av lera undan för undan under skulpturens framväxande.
  Alla vi som har deltagit i projektets seminarier och däremellan utvecklingsarbete, kan nu ta med oss dessa specifika och mycket användbara tekniker tillbaks till vårt eget yrkesutövande.

  Hälsningar från en av projektledarna.
  Eva

 4. Birgitta Lagrell skriver:

  Hej Eva Och Åke!
  Vilken sinnlig och spännande figur. Med denna vackra skapelse som släpper igenom
  solljuset och ”toppas” av eldflammor skulle det varit en härlig känsla att få se skulpturen i Visby
  Bakgrunden här påminner mig om tempelväggar i Indien, kanske var det bara sprickor i väggarna som släppte in ljuset och upplevelsen av lerans yta och färg.
  Grattis till denna magiska figur. En projektresa fylld, förstår jag, av både hårt arbete och spännande möten.

  Sommarvarma hälsningar Gittan i Umeå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.